Nu! Tijd voor Mij als e-book (PDF)
Header afbeelding vervolgpagina FAQ

De geheime kracht van complimenten

Vergroot jouw geluk door zoveel mogelijk oprechte complimenten te geven.

Wat zie jij er goed uit!

Jezelf en iemand anders binnen 10 seconden een geweldig gevoel bezorgen. Het kan echt en kost je helemaal niets! Toch doen we het te weinig. Lees hier hoe je het best een compliment kunt geven.

De geheime kracht van complimenten

Maak jezelf gelukkiger

Het is inmiddels alweer een aantal jaren geleden, maar ik zal het nooit meer vergeten. Ik liep ’s ochtends een rondje met de hond en er fietste een voor mij onbekende vrouw voorbij. Ze keek achterom en zei ‘Wat zie jij er leuk uit zeg. Erg leuke kleren heb je aan’. In eerste instantie schrok ik, maar ik vond het zo bijzonder dat deze vrouw mij een compliment gaf. Ik kende haar niet eens. En zelfs nu, jaren later, kan ik me dat moment nog herinneren.

Voorheen zou het nooit in me opgekomen zijn om onbekende mensen te complimenteren, maar sinds dat voorval ben ik het ook gaan doen. Het grappige is dat het geven van een compliment je hetzelfde gelukkige gevoel geeft als het krijgen van een compliment.

Complimenten tips

Tips voor het geven van een compliment

  1. Geef alleen oprechte en gemeende complimenten (Als je schoonmoeder een verschrikkelijke jurk draagt, geef hier dan geen compliment over. Misschien kun je haar wel complimenteren met haar lekkere geurtje of smaken haar gehaktballen erg lekker)
  2. Complimenteer over iets waarvan je weet dat het belangrijk en opbouwend is voor de ontvanger
  3. Richt complimenten op het gedrag in plaats van op de eigenschappen van de persoon.
  4. Stel bij voorkeur een complimenteuze vraag zodat de ontvanger geprikkeld wordt om verder actie te ondernemen en te presteren. (bijvoorbeeld: Hoe heb je je haar zo leuk opgestoken?)

In 2003 is er zelfs een nationale Complimentendag in het leven geroepen. Elk jaar op 1 maart wordt deze Complimentendag gevierd. Op deze dag geef je zoveel mogelijk welgemeende complimenten. Maar waarom zou je dat alleen op deze dag doen als het jezelf en anderen meteen gelukkiger maakt? Doe het gewoon het hele jaar door.

Tweede natuur

In het begin voelt het erg onnatuurlijk en ben je bewust bezig met het geven van complimenten, maar uiteindelijk wordt het een tweede natuur van je. Dit geldt voor elke gewoonte die je je eigen wilt maken.

Terug naar blog overzicht

Groei zoals je wilt zijn