Nu! Tijd voor Mij als e-book (PDF)
Header afbeelding vervolgpagina FAQ

Tips voor het tonen van dankbaarheid

Door regelmatig dankbaar te zijn, trek je vergelijkbare energie aan
en ervaar je meer dingen in je leven waarvoor je dankbaar bent.

Dankbaarheid vergroten

Onderzoek naar geluk bevat bijna altijd ook het advies om in dankbaarheid te leven. Aangezien dankbaarheid tonen gratis is en je er meteen mee kunt beginnen, lees je hier tips om in dankbaarheid te leven.

Tips voor het tonen van dankbaarheid

Intenser leven door dankbaarheid

Als je dankbaar bent, beleef je de momenten en contacten in je leven veel intenser. Je ziet ineens veel meer en geniet volop van de dagelijkse gebeurtenissen. De opkomende zon, de avondmaaltijd met je gezin, de warme douche voor het slapengaan.

Dankbare momenten aantrekken

Door regelmatig dankbaar te zijn, trek je vergelijkbare energie aan en zul je meer dingen ervaren in je leven waarvoor je dankbaar bent. Dit is de wet van aantrekkingskracht. Het klinkt zweverig, maar dat is het totaal niet. Je leven bestaat uit die dingen waarop jij je aandacht richt.

Dankbaarheid tonen gaat waarschijnlijk niet vanzelf. Je moet hier in eerste instantie bewust mee bezig zijn. Daarom is het handig om eerst de punten waarvoor je dankbaar bent op papier te zetten.

Naarmate je dit vaker doet, hoef je het niet meer op papier te zetten en gaat het vanzelf.

Dankbaarheid opschrijven

Zet en lekkere kop thee of koffie en ga er eens even rustig voor zitten. Denk eerst rustig aan die dingen in je leven waar jij blij mee bent. Vind je het moeilijk om op gang te komen? Zeg dan meerdere keren ‘bedankt’ in je hoofd en voel waar je dan aan denkt.

Begin elke zin met de tekst ‘Ik ben oprecht dankbaar voor…’ of ‘Bedankt voor…’. Formuleer vervolgens de gebeurtenissen of personen waarvoor je dankbaar bent in de tegenwoordige tijd (ook als je ze nu niet hebt). Probeer de dankbaarheid ook echt te voelen.

Dankbare punten

Enkele punten waar je dankbaar voor kunt zijn bijvoorbeeld je goede gezondheid, de lieve mensen om je heen en de fijne momenten in je leven.

Maak de punten in je dankbaarheidlijst zo specifiek mogelijk, zoals:

Vaker dankbaar zijn

Probeer in elke negatieve gebeurtenis iets positiefs te vinden en realiseer je dat iets niet perfect hoeft te zijn om er dankbaar voor te zijn. Het hoeft niet perfect te zijn. Dit kan ook niet. Perfectie bestaat bijna niet. Het leven is goed zoals het is.

Geluk maakt ons niet dankbaar, maar het is juist dankbaarheid wat ons gelukkig maakt.

Terug naar blog overzicht

Groei zoals je wilt zijn