Nu! Tijd voor Mij als e-book (PDF)
Header afbeelding vervolgpagina FAQ

Vakantiestress voorkomen

Tijdens je vakantie hoor je te ontspannen. Toch kan de aanloop behoorlijk veel energie kosten.
Lees hier hoe je zo ontspannen mogelijk op vakantie kunt gaan.

Ontspannen op vakantie

Eindelijk, je hebt vakantie! Hoe zorg je dat je zo ontspannen mogelijk aan je vakantie begint? Een goede voorbereiding op je werk en thuis is het halve werk. Lees hier de tips.

blog_groot_eiland

Zonder vakantiestress op pad

Het hele jaar heb je gewerkt en uitgekeken naar de zomermaanden. Een periode waarin je lekker vakantie hebt. Of je nu lekker in Nederland gaat kamperen of een bestemming aan de andere kant van de wereld hebt uitgekozen, je kan te maken krijgen met vakantiestress.

De mens is namelijk geen trekvogel maar eerder een huisdier. Toch is het goed om even uit de dagelijkse beslommeringen te stappen voor ontspanning, plezier en inspiratie.

Probeer er daarom alles aan te doen om zo ontspannen mogelijk op vakantie te gaan, want zo’n reis naar een andere omgeving vergt veel meer energie dan je wellicht denkt. Je vliegt naar een tropische bestemming, beklimt hoge bergen in de brandende zon, je slaapt op een vreemd bed in een vreemde omgeving, eet voedsel waar je lichaam niet aan gewend is en en je drinkt vaak ook meer alcohol. Je lichaam en geest moeten deze omslag wel kunnen verwerken.

Voorbereiding op je werk

 1. Vertel je collega’s een aantal weken van tevoren duidelijk wanneer je op vakantie gaat. Zo kunnen zij hier rekening mee houden en voorkom je dat je bij een nieuw project betrokken wordt waarvan de deadline in je vakantie valt
 2. Maak duidelijke afspraken over je bereikbaarheid. Misschien ben je het type dat altijd betrokken wil blijven bij projecten. Probeer hier niet te ver in te gaan. Je hebt de vakantie echt nodig om op te laden. Spreek desnoods af dat je je e-mail op bepaalde dagen checkt.
 3. Zet een aantal dagen voor je vakantie al een out of office melding aan. Deze kun je bijvoorbeeld elke dag vanaf een uur of drie aanzetten. Zo heb je elke middag tijd voor onverwachtse zaken en voorkom je dat je mailbox vol blijft tot je vakantie.
 4. Maak een goede overdracht voor jezelf en je collega’s. Het opschrijven van alle zaken, maakt je hoofd leeg. Geef deze lijst aan je collega’s en vraag of zij op hun beurt een lijst bijhouden met zaken waar jij naar je vakantie weer mee aan de slag kunt.
 5. Laat je bureau opgeruimd achter. Ook dit geeft rust in je hoofd en zorgt ervoor dat je na je vakantie weer met een schone lei kunt beginnen.

Voorbereiding is het halve werk

 1. Probeer je vakantie niet direct na je laatste werkdag te plannen zodat je een paar dagen de tijd hebt om je goed voor te bereiden op je vakantie.
 2. Maak een lijstje met dingen die nog gedaan of gehaald moeten worden.
 3. Geniet van de anonimiteit en probeer voor deze keer de controle los te laten.
 4. Plan tijdens je vakantie voldoende rustdagen in.
 5. Stem jouw wensen en verwachtingen en die van je reisgenoten goed op elkaar af.
 6. Geef je lichaam de tijd om te wennen aan je nieuwe omgeving. Begin met een rustdag.
 7. Pas je zoveel mogelijk aan gewoonten van de lokale bevolking aan. Zij houden niet voor niets een siësta.
 8. Stel genieten voorop en probeer de drang om ‘nuttig te zijn’ los te laten.
 9. Houd minimaal een rustdag tussen je vakantie en je eerste werkdag. Het is erg fijn om voldoende tijd te hebben om je was weg te werken, het gras te maaien en je koelkast weer te vullen.

Wil jij weten welke invloed jouw leefstijl heeft op jouw energie en gezondheid? Bestel dan nu jouw Tijd voor Mij boek. Binnen 10 werkdagen kun je al aan de slag. Of bestel je e-book versie van Tijd voor Mij. Deze ontvang je direct in je mailbox.

Lees ook wat andere mensen van Tijd voor Mij vinden!

Terug naar blog overzicht

Vergroot nu jouw geluk of dat van een ander!