Nu! Tijd voor Mij als e-book (PDF)
Header afbeelding vervolgpagina FAQ

Oefeningen in geluk

Tijd voor Mij is het volledig op maat gemaakte handboek voor een geweldig leven.
Het boek staat vol praktische tips, opdrachten en adviezen voor een gezonder en gelukkiger leven.

Vergroot nu jouw geluk!

Optimisme kun je leren. In haar boek ‘Tijd voor Mij’ geeft Wendy Grouve uit Oldenzaal persoonlijke tips op maat. Optimisten zijn gelukkiger en succesvoller. Goed nieuws voor pessimisten: Optimisme kun je aanleren.

Optimisme kun je leren

Optimisme en pessimisme zijn persoonlijkheidskenmerken, die voor een deel erfelijk zijn bepaald. Als je pessimistisch van aard bent, is het mogelijk om je optimisme te versterken, verduidelijkt Wendy Grouve (28).

Al tijdens haar studie Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Twente, deed ze onderzoek op het gebied van leefstijl en geluk. Waarom staat de ene mens wel positief in het leven, en de ander niet? En kun je ook leren om positief tegen zaken aan te kijken, zo vroeg ze zich af. Het antwoord was ‘ja’, “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het mogelijk is om optimisme aan te leren. Positief tegen zaken aankijken, dat kun je oefenen, zegt ze”.

Iedereen kent wel iemand die altijd strooit met uitspraken als ‘ik ben volledig uitgeteld’, en ‘dit overkomt mij nu altijd’. Hier is een pessimist aan het woord. Ook als de pessimist een goede dag heeft, ziet hij het nog donker in. De optimist kijkt positief tegen het leven aan en zal zeggen ‘Vandaag heb ik een mindere dag, morgen gaat het vast weer beter’.

Optimist heeft minder last van stress

Ze hebben geluk, de optimisme, want optimisme vergroot de emotionele veerkracht. Optimisten gaan beter met stress om, herstellen sneller van ziektes en lossen sneller conflicten op. Bovendien zoeken de meeste mensen graag het gezelschap van optimisten. Vergeleken met pessimisten hebben optimisten dan ook vaak meer vrienden en meestal een groter sociaal netwerk. En dat is weer goed voor de gezondheid.

Met alle sombere berichten over aanslagen, werkeloosheid en bezuinigingen in de zorg is het verleidelijk om pessimistisch te worden. “Ieder mens maakt slechte momenten mee en ook persoonlijke ups en downs”, beaamt Wendy Grouve. Maar als je op een andere manier tegen zaken aankijkt, dan kun je van die momenten wat leren. Je kunt er een volgende keer sneller overheen komen. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf aanleren om stil te staan bij wat er allemaal wel goed gaat en niet altijd te bedenken wat er mis gaat. Het helpt ook als je elke dag even opsomt waar je dankbaar voor bent. Juist als het minder gaat, is het zaak om te blijven oefenen”

Onderwerpen als geluk en optimisme hebben Wendy Grouve altijd beziggehouden, vertelt ze. “Het heeft te maken met aanleg en met omstandigheden, maar ook voor 40 procent met doelbewuste acties. Na mijn studie besloot ik om er een boek over te schrijven. Ik dacht toen bij mezelf: het heeft weinig zin om een algemeen boek te maken, want ieder mens zit anders in elkaar. Geluk hangt bovendien af van omstandigheden en van de manier waarop je leeft. Ik besloot een boek op maat te maken. Mensen kunnen een vragenlijst invullen. Vervolgens geef ik tips en aanwijzingen op maat. Ik beschik over een database met meer dan 10.000 adviezen, specifiek gericht op de antwoorden die mensen invullen. In het boek staan dus, naast de algemene inleiding en algemene informatie, persoonlijke tips.”

Het boek¬†Tijd voor Mij is inmiddels een groot succes. Er zijn al 18.000 exemplaren verkocht. Ook online gaat de verkoop als een speer. “Mensen geven het boek cadeau. Bedrijven geven het aan werknemers. Ze hebben belang bij een gezonde leefstijl van het personeel,” aldus Wendy Grouve.

Zelf staat Wendy Grouve, moeder van Luca van drie jaar en Dex van zeven maanden, positief in het leven. “Ja, ik ben heel gelukkig”, zegt ze. “Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat het makkelijker is om positief te zijn als alles goed gaat. Zodra er dingen tegenzitten, val ik soms terug in pessimisme. Ik herken dat nu bij mezelf en doe daar dan wat aan. Even rechtop zitten, wenkbrauwen optrekken en een glimlach op mijn gezicht. Dat voelt meteen een stuk beter. Dat komt omdat je houding en gezichtsuitdrukking een seintje naar je hersenen geven. Die hersenen maken meteen de stoffen aan die bij blijheid horen. Dat helpt echt.”

‘Dat overkomt mij nou altijd…’

Optimisten en pessimisten verschillen hoofdzakelijk van elkaar in de manier waarop ze op situaties reageren. Volgens de Amerikaanse onderzoeker en vooraanstaand psycholoog Martin Seligman denken mensen met een pessimistische instelling dat nare gebeurtenissen altijd hun eigen schuld zijn en dat de gevolgen ervan lang, misschien wel eeuwig voortduren. Een nare gebeurtenis heeft dan consequenties voor de rest van hun leven. Optimisten trekken bij negatieve gebeurtenissen alleen conclusies voor dat moment. Ze houden het klein. Waar de pessimist zegt ‘tennis is helemaal niks voor mij’, zegt de optimist: ‘het ging vandaag niet zo goed op de tennisbaan’. De optimist kent prettige of succesvolle ervaringen juist een algemener effect toe. ‘Dat lukt me meestal wel, ik kan goed met mensen omgaan’. De pessimist strooit met uitspraken als ‘ik ben volledig uitgeteld’ of ‘dat overkomt mij nou altijd’. De optimist heeft een positief scenario en zegt ‘ik ben vanavond moe’. De pessimist gebruikt woorden als altijd en nooit, terwijl de optimist termen als ‘de laatste tijd’ en ‘soms’ gebruikt, aldus Martin Seligman. Hij is schrijver van zelfhulpboeken, waaronder¬†optimisme kun je leren. Daarin legt hij uit dat optimisme een persoonlijkheidskenmerk is dat voor een deel erfelijk bepaald is. Het is mogelijk je optimisme te versterken. Seligman is directeur van het Centrum voor Positieve Psychologie van de universiteit Pennsylvania.

 

Terug naar in-de-media overzicht

Vergroot nu jouw geluk!