Nu! Tijd voor Mij als e-book (PDF)
Header afbeelding

Ontspanning

De juiste balans tussen spanning en ontspanning weten te vinden
is de basis voor een geweldig leven!

Van spanning naar ontspanning

In deze steeds sneller gaande maatschappij snakken we regelmatig naar ontspanning. We zijn altijd bereikbaar en plannen de agenda tot het laatste gaatje vol. We zijn continu actief en alert en hierin schuilt een groot gevaar.

Het nut van spanning of stress

Ons lichaam is er namelijk op gemaakt om goed te presteren onder druk en stress. Dat kwam eeuwen geleden goed van pas als de mannen moesten jagen. In die situaties versnelt de hartslag en ademhaling, spannen de spieren zich aan, verhoogt je bloeddruk en sta je helemaal op scherp. Zo konden we goed presteren als dat echt nodig was.

Tijden van spanning en ontspanning

Na een periode van stress hebben je lichaam en geest behoefte aan ontspanning om te herstellen en weer op te laden. Als je die rust niet kunt nemen en dus continu onder spanning blijft staan, dan heeft dit ernstige gevolgen voor je gezondheid.

Enkele gevolgen van te weinig ontspanning:

Enkele tips om beter te ontspannen:

Doe actief

Beweging is het beste medicijn bij te veel spanning of stress. Door beweging maakt je lichaam het gelukshormoon aan en krijg je weer energie. Je maakt je hoofd leeg en is goed voor je gezondheid.

Ontspanningsoefeningen

Ga rustig zitten of liggen en probeer je te ontspannen. Begin met het aanspannen van je hoofdspieren. Span je spieren aan, houd dit ongeveer 3 seconden vast en ontspan weer. Zo ga je van boven naar beneden tot je bij je tenen bent.

Muziek ter ontspanning

Muziek heeft een ongekend grote invloed op onze stemming. Bovendien kan de juiste muziek je ook helpen om te ontspannen. Als het je allemaal even te veel wordt, zet dan je favoriete plaat op en zing uit volle borst mee.

Ga een boek lezen

Met het lezen van een boek maak je je hoofd en kom je helemaal tot rust.

Doe iets leuks

Ga iets doen waar je blij van wordt. Ontmoet leuke mensen waar je energie van krijgt of onderneem iets waar je vrolijk van wordt.

Tijd voor Mij is een volledig op maat gemaakt handboek voor een geweldig leven. Jouw Tijd voor Mij boek staat vol met praktische tips, opdrachten en adviezen om meer te ontspannen en meer plezier te beleven, kortom om gelukkiger te worden.